Behandelingen

Volledige behandeling

Voeten desinfecteren, nagels knippen en frezen, eventueel eelt, likdoorns, kloven verwijderen. Mycose- en/of ingroeiende nagels behandelen. Nagels reinigen. Behandelde plekken drukvrij leggen. Voeten incrèmen.

Deelbehandeling

Bijvoorbeeld een likdoorn verwijderen of een ingroeiende nagel behandelen.        

Speciale technieken

Plaatsen van een nagelbeugel bij ingroeiende nagels, maken van een orthese om bijvoorbeeld een likdoorn te ontlasten. Maken van een kunstnagel op een schimmel- of beschadigde nagel.

Screenen risicopatiënten

Van diabeten en mensen met reuma en andere risicopatiënten. Dit houdt in: blauwdrukken maken, gevoel screenen, inspectie huid en doorbloeding.
Hierbij is de samenwerking met de internist, podotherapeut, huisarts en praktijkondersteuner  belangrijk.

Oncologische voetverzorging

Een oncologische voetzorgverlener (ofwel OVV) verleent voetzorg aan patiënten met kanker.

Wanneer een patiënt kanker heeft, komen er meerdere negatieve uitingen in het lichaam en zo ook de voeten. Daarmee wordt het belang van een goede pedicure al onderstreept. Echter kan een kanker patiënt niet zomaar naar een pedicure, dit omdat de pedicure hiervoor opgeleid dient te zijn. Als OVV ben ik opgeleid om uw voeten te screenen en bijwerkingen van een kanker behandeling te herkennen.

Wanneer de analyse van een OVV de uitkomst heeft dat voeten behandeld kunnen worden, dan wordt er overgegaan tot een pedicure. Het is belangrijk dat er met het behandelteam van de patiënt gecommuniceerd wordt over de geleverde zorg. Dit zodat er geen contra-indicatie wordt afgegeven. Verder kunnen erkende OVV’ers ook preventief behandelen, zodat mogelijke voetklachten voorkomen worden.

Vergoed

Dus wanneer je kankerpatiënt bent, dan is het zeker mogelijk om bij mij je pedicure behandeling te krijgen. Wel zijn een aantal zaken dan van belang. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je aangeeft wanneer je laatste chemokuur of bestraling is geweest. Tevens vraag ik wie je oncologisch behandelaar en huisarts zijn. Zoals eerder vermeld mag een patiënt niet zomaar een voetverzorgings traject ondergaan, vandaar dat ik eerst je behandelaars raadpleeg.

Door het overleg dat ik heb met jouw medisch specialist, ben ik een verlengstuk van jouw zorg. Deze zorg wordt daardoor ook vaak vergoed. Ook daarom is het van belang dat er in samenspraak met het medisch team via de juiste wegen de juiste zorg geboden wordt. Door als patiënt gebruik te maken van een pedicure worden veel klachten weggenomen en werk ik ook preventief aan het voorkomen van klachten. Op deze manier kun jij blijven genieten van je voeten, voeten die je veel gebruikt overdag.

Diabetes - medisch pedicure

Mensen met diabetes kennen het helaas wel, de voetpijn die gepaard gaat met het hebben van diabetes. De diabetische voet is een onwelkome gast welke veel diabetes patiënten ervaren. Diabetes zorgt ervoor dat bloedvaatjes en zenuwen beschadigen. Door deze beschadiging is de toevoer van bloed in je lichaam minder goed, vooral richting je voeten. Het gevoel in je voeten wordt daardoor minder waardoor je wondjes minder snel opmerkt, wat mogelijk resulteert in een ontsteking.

Een aantal symptomen van een diabetische voet zijn; je hebt vaak koude/tintelende voeten, pijnscheuten in je voeten, blijvende wondjes op je voeten. Ook kan het voorkomen dat je voet of tenen verkleuren. Wanneer de voet rood en gezwollen wordt dan heb je mogelijk last van Charcot, een minder voorkomend maar maar erg vervelend probleem bij mensen met diabetes.

Gelukkig kun je zelf al heel wat doen om diabetische voetproblemen te voorkomen. Het meest belangrijke bij diabetes is en blijft ervoor zorgen dat je bloedsuiker zo goed mogelijk blijft. Daarnaast adviseer ik je om altijd goede schoenen te dragen en nooit (te lang) op blote voeten te lopen. De schoenen mogen niet knellen of andere vormen van irritatie veroorzaken. Ook je nagels zijn belangrijk, deze mag je namelijk niet te kort knippen en het liefst recht afknippen. Wanneer je je nagels verkeerd knipt kunnen deze ingroeien, wat vooral vervelend is voor mensen met een diabetische voet. Daarnaast is het belangrijk dat je je voeten met regelmaat controleert op wondjes. Omdat je minder gevoel in je voeten hebt merk je deze minder snel op, terwijl het juist bij diabetes van belang is dat je deze snel opmerkt.

Ik ben wel gespecialiseerd in medische voetzorg. Hierdoor kun jij met diabetes klachten bij mij terecht om je voeten, al dan niet preventief, te laten behandelen. Hiermee heb ik reeds vele mensen van pijn verlicht en hen beter te been gehouden.