Voetverzorgingstips

Tips voor voetverzorging

Door regelmatig aandacht te schenken aan de verzorging van uw voeten, blijven ze zo lang mogelijk gezond en in conditie. Hieronder een aantal tips die u daarbij helpen

 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
 • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen
 • Gebruik een voetcrème om de huid soepel en in conditie te houden
 • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen
 • Houd uw voeten soepel, door dagelijks voetoefeningen te doen
 • Koop goed passende (leren) schoenen met voldoende ruimte voor de tenen
 • Draag geen knellende kousen of sokken, bij voorkeur zonder naden
 • Kies voor sokken van natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol
 • Trek elke dag een paar schone sokken aan, om schimmelinfecties te voorkomen
 • Bezoek regelmatig een pedicure met erkend diploma.

Likdoorns

Helaas ook een veelvoorkomende klacht; een likdoorn, een vervelend stuk eelt op de drukpunten onder je voet. Voordeel is wel dat deze goed te behandelen zijn en in principe geen kwaad kunnen. Wel kunnen ze erg pijnlijk zijn. Een likdoorn ontstaat over tijd en is naast pijnlijk ook niet een hele mooie plek. Een likdoorn is een soort eelt dat door wrijving met bijvoorbeeld schoenen ontstaat. Door een tijd lang deze wrijving te hebben ontstaat er als reactie op die wrijving een extra dikke laag eelt die de voet dient te beschermen. Echter kan deze extra laag eelt zich mettertijd omzetten in een likdoorn.

Zoals in de inleiding is beschreven is een likdoorn gelukkig goed te behandelen. Het is zelfs mogelijk om deze zelf te behandelen. Wanneer je er zelf mee aan de slag wilt gaan dan adviseren wij om likdoornpleisters te gebruiken welke salicylzuur bevatten. Dit zuur weekt als het ware het eelt los van de huid en na enkele dagen kun je zelf de likdoorn voorzichtig verwijderen. Gebruik hiervoor nooit scherpe instrumenten, je wilt jezelf niet in je voet snijden.

Wanneer de likdoorn echter hardnekkiger of dieper gaat dan is het vaak niet mogelijk om deze te verwijderen met een pleister. Dan is het raadzaam om langs de huisarts of de pedicure te gaan. Vooral een pedicure kan met finesse en een berg ervaring deze pijnloos voor je wegsnijden. Ook handig als je zelf niet de motorische mogelijkheid hebt om de handelingen uit te voeren of wanneer je bang bent om zelf met de likdoorn aan de slag te gaan. Een pedicure behandeling draait om meer dan enkel de likdoorn verwijderen, wat het een nog logischere keuze maakt om de behandeling bij een pedicure te doen.

Pijnloos verwijderen

Ik ben gespecialiseerd in het, pijnloos, verwijderen van likdoorns. Doordat ik hiervoor geleerd heb en dit bijna dagelijks doe kan ik dit snel en effectief voor je verwijderen. Zo ben jij weer snel op de been en zijn je voeten weer pijnvrij. Te lang rondlopen met een likdoorn is overigens ook geen goed idee. Je past (onbewust) je manier van lopen aan, dat is niet goed voor je.

Graag voorzie ik je nog van een beetje advies, want voorkomen is beter dan genezen. Een likdoorn is een stuk eelt dat na verloop van tijd uitgroeit tot de beruchte likdoorn. Wat hieraan voorafgaat is een constante wrijving van het eelt. Dit komt bijvoorbeeld door het dragen van te krappe schoenen. Probeer daarom altijd schoenen te kopen die ‘lekker’ en ruim genoeg zitten zodat je een likdoorn voorkomt. Ook is het belangrijk om met droge voeten in je schoenen te gaan. Natte voeten zorgen voor extra wrijving en dat wil ik juist tegengaan.

Schimmelnagels

Een vervelende aandoening aan de nagels waar mensen zich met regelmaat voor schamen. Deze schaamt leidt er vaak toe dat mensen niet meer in het openbaar op blote voeten of met slippers durven lopen en tevens de aandoening niet behandelen. Het is echter niks om je voor te schamen en uiterst goed te behandelen. Daarnaast ben je echt niet de enige die dit heeft en heb je enkel jezelf ermee als je er niks aan laat doen. Deze schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels, zijn onze specialiteit. Wij zorgen ervoor dat jij weer zonder gêne over straat kunt.

Herkennen van een schimmelnagel

Wanneer je twijfelt of jij een schimmelnagel hebt dan kun je met deze tips meer zekerheid krijgen. Bij een schimmelnagel vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. Mocht je niet zeker zijn of dit het geval is, of last hebben van de nagel zonder dat je aan deze symptomen voldoet? Kom dan gerust langs bij mij en ik voorzie je van een eerlijk advies.

Komt dit vaak voor?

Je bent zeker niet de enige persoon in Nederland die last heeft van schimmelnagels. Naar schatting heeft 26% van de volwassenen last van een schimmelinfectie aan de nagels. Dit komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je hier last van krijgt helaas. Tevens hebben mensen in een risicogroep, bijvoorbeeld diabetici, een verhoogde kans op een schimmelinfectie aan de nagels. De effecten van kalknagels zijn; pijn bij het lopen en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Wanneer iemand gezond is met een gezonde huid en nagels dan heeft deze persoon hoogstwaarschijnlijk ook een sterke afweer tegen schimmels. Deze schimmels groeien namelijk het best in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Het zijn de meest ideale omstandigheden voor deze schimmels om zich te verspreiden. In hygiënische omgevingen kunnen kunnen schimmels goed gedijen, dit zijn dan ook vaak die plekken waar mensen deze schimmels oplopen.

Let vooral op wanneer jij je in gemeenschappelijke ruimtes bevindt. Locaties als douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn vaak een hotspot voor deze schimmels. Dit zijn plekken waar jij en anderen op blote voeten lopen en dus deze schimmels snel overdraagt. Wees daarom altijd behoedzaam op deze openbare plekken, droog je voeten altijd goed af en zorg dat je schoenen droog zijn. Mocht u overmatig transpireren dan raden we aan om geregeld droge sokken aan te trekken. Dit alles om je voeten zo droog mogelijk te houden en de kans op een schimmelinfectie te verkleinen.

Denk er bij deze voorzichtigheid ook aan dat je dit niet enkel voor jezelf doet maar ook voor een ander. Want wanneer jij geïnfecteerd raakt met een schimmelinfectie dan ben jij daarmee ook direct besmettelijk voor een ander. Draag dus altijd zorg voor je eigen voeten en voorkom daarmee hopelijk een schimmelinfectie bij jezelf en bij een ander.

Hoe kun je schimmelnagels voorkomen?

Het is een slechts ten dele waar dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Schimmelnagels kunnen diverse redenen hebben, waarvan je er een heel aantal kunt voorkomen door je zoveel mogelijk aan de volgende punten te houden:

 • Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
 • Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.
 • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
 • Trek elke dag schone sokken aan.
 • Draag zoveel mogelijk open schoenen.
 • Kies liefst voor schoenen van echt leer.
 • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
 • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
 • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
 • Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest niet uit zichzelf, hier is altijd een behandeling voor nodig. Een schimmelinfectie wordt namelijk langzaam groter, het is dus van belang dat je een behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium begint. Waar vroeger een behandeling langdurig en moeizaam was, is dat hedendaags niet meer het geval. Tegenwoordig kan een huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven, waardoor hardnekkige schimmelinfecties snel en grondig worden bestreden. Een succesvolle behandeling is daarmee bijna altijd gegarandeerd.

Bij het behandelen van een schimmelinfectie blijft het niet steken op enkel het behandelen van de voeten. Ook je schoenen moeten met een schimmeldodend middel behandeld worden. Schimmels kunnen namelijk achter blijven in (vochtige) schoenen, wat mogelijk resulteert in herinfectie als je deze weer gaat dragen. Bij een schimmelinfectie is een ondersteunende behandeling door een pedicure van belang. Ik als specialist kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Voeten tips

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

Als u naar de winkel gaat om nieuwe schoenen te kopen, dan kunt u dit het beste doen aan het einde van de dag. U voeten zijn namelijk aan het einde van de dag het meest gezwollen, hierdoor zal u niet snel te krappen schoenen aanschaffen. Laat u niet aanpraten dat u schoenen moet uitlopen. Schoenen hebben een juiste pasvorm of niet en kunt u niet uitlopen zodat ze wel een goede pasvorm hebben.